Excite

Slim sparen voor later en nu

Het is slim als je maandelijks een bedrag opzij zet, zodat je zonder problemen de aanslag van de Belastingdienst of je gemeentelijke belastingen kunt betalen. Maar als dat het enige is waarvoor je spaart, dan ben je eigenlijk nog maar op heel korte termijn bezig. Want hoe zit het met je pensioen? En wat ga je doen als de 30 jaar voor je hypotheekrenteaftrek afloopt, maar je hypotheek nog niet afgelopen is? Hier wat handige tips over sparen voor later en nu.

Sparen voor nu

Het is logisch dat sparen voor later en nu begint bij het 'nu'. Dat is niet nu direct, maar wel voor een termijn van één tot twee jaar. Maak een overzicht van grote kosten waarvoor je wilt sparen en deel dit bedrag maximaal door 10. Dat is het bedrag dat je voor de korte termijn maandelijks op je spaarrekening moet storten. Je kunt het bedrag ook door 12 delen, maar dan moet je zelf een extra bedrag apart zetten voor onverwachte dingen. Een kapotte auto, een lekkage of wasmachine die de geest geeft om maar een aantal dingen te noemen. Maak het geld over zodra je bijvoorbeeld je salaris krijgt, dan kun je het nergens anders aan uitgeven.

Sparen voor later

Sparen voor later is eigenlijk wat lastiger, want waar spaar je precies voor? Als je een eigen huis en een hypotheek hebt, dan kan het zinvol zijn om langzaam maar zeker af te lossen. Dat betekent namelijk lagere maandlasten. Als je zo rond je pensioen minder te besteden hebt, kun je nog steeds in je huis blijven wonen. Denk niet 'Mijn huis heeft veel overwaarde', want die overwaarde haal je er alleen uit bij een verkoop. Wie in een droomhuis woont, zal daar niet graag voor kiezen. Ook kun je sparen voor een pensioenaanvulling. Banksparen is hier een mooie optie voor. Laat je daarover altijd wel vooraf informeren door de bank.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021