Excite

Speeltoestellen van hout: ouderwets?

Neem je je kinderen mee om speeltoestellen uit te kiezen, dan zullen ze misschien voor de mooiste kleurtjes in plaats van voor speeltoestellen van hout gaan. Als ouder kan het moeilijk zijn je kind ervan te overtuigen van de voordelen van hout.

De gevaren van plastic

Toch zijn er genoeg redenen om hout de voorkeur te geven. Zo zit er in veel plastic speelgoed een molecule die Bisfenol A waarvan vermoed wordt dat het de hormonen kan beïnvloeden, vooral bij kinderen. Bovendien is het toxische PVC phthalates schadelijk voor de lever, de nieren, de longen en de weerstand van je kinderen. Die stof wordt teruggevonden in vinyl. Deze stoffen komen niet voor in houten speeltoestellen.

Denk ook aan het milieu!

Bovendien is houten speelgoed op lange termijn milieuvriendelijker. Het klopt dat er bomen voor gehakt moeten worden, maar bomen kunnen terug aangeplant worden. Plastic daarentegen wordt gemaakt door chemische reacties die een hoop afvalstoffen met zich meebrengen. Die verdwijnen niet zomaar. Een bijkomende overweging is hoe lang de speeltoestellen meegaan. Houten speelgoed gaat niet snel kapot en kan gerepareerd worden. Plastic speelgoed kan hoogstens geplakt worden, maar zelfs dan zal het nooit meer zo stevig zijn als toen het net uit de doos kwam.

Je hoeft dus helemaal geen hippie of natuurfreak te zijn om voor hout te gaan. Zowel je kinderen als het milieu varen er wel bij. De investering is dan misschien aanvankelijk groter, maar als je weet dat houten speelgoed generaties lang meegaat, valt ook dat uiteindelijk goed mee.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019