Excite

Speeltoestellen voor de school: fun op de speelplaats!

Speeltoestellen in elke school

Als het al geen verplichting is door de overheid, zou die er dringend moeten komen. Vooral de peuterscholen en lagere scholen zouden dit initiatief moeten omarmen. Speeltoestellen beantwoorden immers de natuurlijk drang van de allerkleinsten om de pauzes tussen de lessen niet passief door te brengen. Zij willen actie na al dat stilzitten en opletten.

Kosten van speeltoestellen

Meestal zal het voor de school een kwestie van budgetten zijn. Hebben ze geld over om speeltoestellen te plaatsen? Waarschijnlijk niet of niet veel. De eerste aandacht gaat immers naar didactisch materiaal zoals schoolborden, leerboeken, beamers, computers en dan is het budget reeds opgesoupeerd. Bovendien moeten die speeltjes ook worden onderhouden.

Leveranciers

Gelukkig maar zijn er tegenwoordig firma's die zich speciaal toeleggen op speelinfrastructuur. Zij komen eerst kijken naar de mogelijkheden die de speelplaats biedt en leveren dan maatwerk. Dat kan omdat ze zelf de speeltoestellen ontwerpen en maken. Op basis van hun ervaring weten zij welke toestellen geschikt zijn voor intensief gebruik, plaatsing in open lucht en (vooral!) veilig zijn. Alle speeltoestellen zijn immers onderworpen aan strenge veiligheidsnormen. En maar goed ook... ongevallen op de speelplaats brengt alleen maar ellende met zich mee. Dat is niet de bedoeling!

Niet alleen op school

Speeltoestellen belanden niet alleen op de speelplaats van scholen. Ze moeten ook veilig zijn en voor plezier zorgen in speeltuinen,  kinderdagverblijven, pretparken enzovoort. En niet te vergeten, de grote groep particulieren die speeltoestellen aanschaffen voor in hun eigen tuin.

Zowel voor scholen, openbare speelplekken en privé moet je dan denken aan veerdieren, ballenvangers, wippen, glijbanen, schommels, hindernissenparcours, touwladders, klimrekken en trampolines. Dat moet natuurlijk wel allemaal veilig voorzien worden. Misschien herinner je je de dood van een kind vorig jaar in een onschuldige zandbak tijdens de naschoolse kinderopvang?

Veiligheid

Dat is ook de reden waarom de speeltoestellen regelmatig worden gecontroleerd. Uitstekende nagels, risico op splinters bij houten toestellen, schroeven die eventueel roesten, uitstekende onderdelen, staat van de touwen, voldoende armen om zich vast te houden enzovoort. Het kan op het eerste zicht allemaal overdreven lijken, maar dat is het niet.

Want hoe werkt het in de praktijk? De ouders gaan naar de speeltuin met hun kids, planten zich op het bijbehorende terras en laten de kinderen hun gang gaan. Die vinden altijd wel gezelschap en amuseren zich een paar uurtjes. Dan wil je als ouder(s) op de eerste plaats toch veilige en verantwoorde speeltoestellen?

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019