Excite

Starters lenen liever niet maximaal

  • © Getty Images
Veel geld lenen voor een huis wordt steeds moeilijker, maar dat lijkt starters niet te deren. De meesten van hen willen namelijk helemaal niet veel geld lenen om een huis te kunnen kopen. Sterker nog: tweederde van de starters op de woningmarkt wil geen maximale hypotheek afsluiten. Dit blijkt uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door ING. Hiervoor ondervroeg de bank meer dan 600 potentiële kopers tussen de 20 en 35 jaar oud.

Volgens de ING gaat een derde van de mensen die meewerkten aan het onderzoek op zoek naar een andere woning als blijkt dat de gedachte 'ideale' woning niet bereikbaar is. Ook een derde van de respondenten zoekt naar een andere manier om de financiering rond te krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door zelf geld te sparen of door financiële hulp te vragen bij vrienden of familie.

De ING concludeert ook dat het steeds gebruikelijker is om eigen geld in te brengen als een woning gekocht wordt. Op dit moment mogen kopers nog ongeveer 103 procent van de waarde van de woning lenen. Dat betekent dat er vrijwel altijd al geld bijgelegd moet worden. Met de kosten koper erbij komt het totale aankoopbedrag namelijk meestal hoger uit dan die 103 procent. Bovendien gaat dit percentage in de komende jaren nog verder naar beneden, tot het in 2018 op 100 procent uitkomt. Vanaf 2018 moeten alle extra kosten bij de aankoop van een woning betaald worden met eigen geld.

Veel starters kopen nu echter ook op latere leeftijd een woning, waardoor zij al meer tijd hebben gehad om te sparen en mogelijk ook rekening kunnen houden met deze extra kosten. Daarnaast betekent minder lenen natuurlijk ook een kleiner risico, iets dat in deze economische tijden ook niet per se slecht is.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020