Excite

Steeds meer huizen staan boven water

  • © Getty Images
Het aantal huizen dat onder water staat, neemt steeds verder af. Volgens economen van de Rabobank zijn afgelopen jaar ongeveer 165.000 huizen weer boven water komen te staan. Dit is te danken aan de herstellende huizenmarkt. Als woningen boven water staan, is de waarde van de woning weer hoger dan de hoogte van de hypotheek. Sinds de crisis toesloeg, kwamen veel huizen onder water te staan, zeker als het ging om huizen die op het hoogtepunt van de huizenmarkt, in 2008 en 2009, gekocht waren.

Op dit moment hebben nog ongeveer 900.000 huishoudens een hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van hun woning. Dit staat gelijk aan ongeveer een kwart van alle huizenbezitters, zo meldt de Rabobank in een rapport. Een jaar geleden waren dit nog ongeveer 1,1 miljoen woningen. Het jaar daarvoor was het nog 15 procent meer.

De afname van het aantal huizen onder water is volgens de Rabobank een gevolg van de stijgende huizenprijzen. In 2014 namen de huizenprijzen met gemiddeld 0,9 procent toe en dat was de eerste prijsstijging sinds 2008. Dat is een goede ontwikkeling voor huizenbezitters met een huis dat onder water staat, zo vertelt Pieter van Dalen van de Rabobank.

Daarnaast zijn veel huizenbezitters massaal aan het aflossen geslagen. Alleen bij de Rabobank werd al 4 miljard euro afgelost in 2014. Het aflossen lijkt een heuse trend te zijn, die ook een belangrijke bijdrage levert aan het verkleinen van het gat tussen de woningwaarde en de hypotheekschuld. Als deze trend, gecombineerd met de gemiddelde huizenstijging van 2 procent, doorzet, dan zal in 2025 nog maar 3 procent van de huizenbezitters te maken hebben met onderwaarde.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021