Excite

Studentenkamer Amsterdam is het duurst

Studentenkamer Amsterdam

Studenten die een studentenkamer in Amsterdam zoeken, moeten bereid zijn diep in de buidel te tasten. Kamers in de hoofdstad zijn namelijk het duurst van alle studentensteden in Nederland. Dat blijkt uit een analyse van de website Sargasso.nl en het ANP. Volgens de studentenvakbond LSVB is dat bedrag veel te hoog.

Meer kamers bouwen

“Je betaalt vaak meer dan je kamer waard is,” zegt LSVB-voorzitter Kai Heijneman. “Maar het tekort in bepaalde steden is zo hoog, dat huurbazen veel geld kunnen vragen; als student heb je geen keus als je ver weg woont. Eigenlijk is er maar één manier om dat op te lossen en dat is meer kamers bouwen.”

Kamerwebsite

Voor de analyse zijn 15.000 kamers onder de loep genomen, die worden aangeboden via de kamerwebsites Kamernet.nl, Kamers.nl en Kamer.nl. Een studentenkamer in Amsterdam kost gemiddeld 493 euro per maand. Daarvoor heeft een bewoner dan gemiddeld 15 vierkante meter aan woonruimte. Dat is 36 euro per vierkante meter per maand. Amstelveen volgt Amsterdam op de voet met 35 euro per vierkante meter. Kamers in Zaandam en Diemen kosten maandelijks respectievelijk 31 en 28 euro per vierkante meter.

Goedkope studentenkamer

Studenten die in een goedkope studentenkamer willen wonen doen er goed aan om te kijken in studentensteden als Tilburg, Enschede en Groningen. Daar betaal je maar een goede 20 euro per vierkante meter studentenkamer, oftewel 45 procent minder dan in de hoofdstad.

Weinig studentenkamers Amsterdam Utrecht

Volgens het LSVB zijn de hoge kamerprijzen voorlopig niet op te lossen, want er worden structureel te weinig studentenkamers gebouwd. “Vooral in Amsterdam en Utrecht is het tekort groot, vandaar dat kamers daar zo duur zijn,” legt Heijneman uit. Op dit moment ligt er een plan om 16.000 kamers op te leveren voor 2016. De vakbond ziet zelf meer in het ombouwen van leegstaande kantoorruimte, onder meer door het aanpassen van de leegstandswet.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021