Excite

Taxatie woning: onmisbaar voor de hypotheek

Bijna iedereen moet wel eens een keer een taxatie van zijn of haar woning uit laten voeren, zelfs als het je niet uitmaakt hoeveel het waard is. Tenminste, als je een hypotheek hebt. In dat geval wil de bank namelijk weten of het huis, het onderpand voor die hypotheek, wel voldoende garanties biedt.

Waardevol onderpand

Een bank leent geld uit in de vorm van een hypotheek, maar doet dat niet voor niets. Je moet via je salarisstrookjes kunnen laten zien dat je de maandelijkse lasten kunt betalen, maar je moet natuurlijk ook een onderpand bieden. Dat is in de meeste gevallen het huis. Dat huis moet dus een bepaalde waarde vertegenwoordigen en die waarde is meestal niet gelijk aan wat je ervoor betaald hebt. Daarom moet een taxateur een taxatie van de woning uitvoeren en objectief bepalen hoeveel de woning waard zou zijn, als deze vandaag verkocht zou moeten worden. Dit bedrag wordt ook wel de executiewaarde genoemd; dat is wat het op zou leveren als het huis gedwongen verkocht moest worden. Bij het afsluiten van je hypotheek geef je de bank namelijk het recht om het huis gedwongen te verkopen op het moment dat jij qua betalingen in gebreke blijft.

Eisen aan taxatierapport

Voor je een taxateur inschakelt, is het handig om even met de bank te overleggen over de eisen. Banken accepteren namelijk niet zomaar altijd elk rapport. Soms willen ze dat een taxateur is aangesloten bij een bepaalde organisatie. Ook kun je soms via de bank zelf goedkoper een taxateur inschakelen. Dat kan ook aantrekkelijk zijn, omdat de kosten snel oplopen.

Wat kost een taxatie?

De taxatie van een woning kost gemiddeld zo'n 800 euro. De taxateur vraagt gegevens op bij het Kadaster, de Gemeente en rekent administratiekosten. Daarnaast rekent de taxateur gemiddeld een uurtarief van zo'n 150 euro. Daar bovenop komt nog de btw. Voor een klein huis zijn de kosten uiteraard wel wat lager dan voor een groot huis.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021