Excite

Bepaal de waarde van je huis met een taxatie

Een aantal jaar geleden was het vrij eenvoudig in te schatten wat een huis waard was. Maar tegenwoordig is dat zo makkelijk niet meer. De prijzen waarvoor huizen enige tijd geleden weggingen, worden niet meer betaald. Er moet echt weer gekeken worden naar de locatie, wat het huis biedt en waar het eventueel in tekort schiet. En dat kan met een taxatie.

Taxatie voor de hypotheek

Een taxatie uit laten voeren kost ongeveer 800 tot 1.000 euro. Weinig mensen doen dat gewoon even tussendoor, om te weten hoeveel het waard is. Een taxatie wordt vooral uitgevoerd vanwege de hypotheek. De bank wil voor het verstrekken van een hypotheek bijvoorbeeld weten hoeveel een huis waard is, om zo te bepalen of de gewenste hypotheeksom veilig verstrekt kan worden. Dat gebeurt in veel gevallen alleen als de executiewaarde van het huis hoger dan of gelijk aan de hypotheeksom is. De executiewaarde is het bedrag dat het huis op zal brengen als het op een willekeurig moment via een executieveiling verkocht moet worden. Dat bedrag ligt dus standaard lager dan de werkelijke waarde van het huis, omdat een huis bij een gedwongen verkoop altijd minder geld oplevert.

Taxateur

Een taxatie mag niet door iedereen uitgevoerd worden. Hiervoor moet je een - erkende - taxateur inschakelen. Die bepaalt op basis van verschillende punten de waarde van het huis. Gekeken wordt naar de locatie, vergelijkbare huizen in de omgeving, eventueel achterstallig onderhoud, bouwtechnische gebreken, enzovoorts. Als je een taxatie nodig hebt voor de hypotheek, dan geeft de bank meestal aan wat de executiewaarde minimaal moet zijn. Geef dit ook door aan de taxateur. Als die waarde realistisch is, dan zal deze die waarde ook zeker meenemen in het rapport.

Tussentijds taxeren

Soms kan het rendabel zijn om 'tussentijds' te taxeren, op een moment dat je de hypotheek al hebt. Als je bijvoorbeeld veel hebt laten verbouwen en de executiewaarde daardoor is toegenomen. Dan kan je hypotheeksom in verhouding lager zijn en zijn sommige banken genegen om je een lagere rente op je hypotheek aan te bieden. Hiervoor moet uiteraard wel een officiële taxatie uitgevoerd worden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020