Excite

Tips voor het kopen van een televisie

Een televisie is een aankoop die jaren mee moet gaan, en dus wil je alleen het allerbeste. Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende televisies op de markt, en vernieuwende functies zijn volop in ontwikkeling. Er zijn een paar dingen waar je rekening mee kunt houden, om er voor te zorgen dat je de komende tijd zorgeloos en plezierig voor de buis kunt zitten.

Heel belangrijk bij het kiezen van de juiste televisie, is de grootte van het beeldscherm. Hierbij moet je vooral letten op de kijkafstand. Dat is de afstand van waar je zit tot de televisie. De meeste mensen vinden een kijkafstand van ongeveer 3 maal de schermdiagonaal het prettigst. Heb je een kleine woonkamer en staat de bank dichtbij de televisie, dan is het dus niet zo’n goed idee om een enorme tv aan te schaffen.

Bekijk het scherm in de winkel vanaf verschillende kanten. Sommige televisies hebben namelijk helemaal geen goed beeld meer, wanneer je er schuin naar kijkt. Let ook goed op of de reflectie op het beeldscherm niet storend is. Eenmaal thuis kan dat vooral bij veel lichtinval behoorlijk storend zijn.

Tenslotte is het energieverbruik van belang. Over het algemeen geldt: hoe groter de beelddiagonaal van je televisie, hoe meer energie deze verbruikt. Bovendien gebruiken plasma-televisies meer dan tv’s met een LCD-scherm.

Voor een groene, energiezuinige televisie kies je dus het beste een wat kleiner formaat LCD-tv. Wanneer een televisie het Europees Ecolabel draagt, weet je zeker dat een bewuste keus maakt.

Afbeelding: Flickr, gebruiker Jolante

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020