Excite

Zo kun je een tuinbank zelf maken

Het lijkt misschien meer een klus voor doorgewinterde doe-het-zelvers, maar ook jij kunt het prima doen: een tuinbank zelf maken. Tenminste, als je goed gereedschap hebt. Want dat is de sleutel tot elke klus. Heb je iets niet, dan kun je het natuurlijk altijd lenen of huren bij een doe-het-zelfzaak.

Begin bij het frame

Als eerste maak je een frame. Dit doe je met stevige balken. Houd bij het maken van het frame rekening met de afmetingen die de bank uiteindelijk moet hebben. Het makkelijkste is om hierin uit te gaan van de planken die je gebruikt. Voor steigerhout zou je bijvoorbeeld een breedte van vier tot vijf planken kunnen aanhouden. Het frame zet je met behulp van schroeven in elkaar. Begin bij het deel waarop je straks zit. Daarna kun je ook het frame van de rugleuning maken. In principe hoeft dat niet meer te zijn dan twee of drie rechtopstaande of schuine balken waar je straks de planken tegen monteert.

Monteer de planken

Als je het frame eenmaal in elkaar hebt, is je tuinbank klaar. Het is nu nog een kwestie van de planken op de zitting en de rugleuning te monteren. Als je de planken niet op maat hebt gekocht, moet je ze nog even zagen. Dit kun je het beste met een afkortzaag doen; dan weet je zeker dat de uiteinden helemaal recht zijn. Zodra de planken gemonteerd zijn, kun je beginnen met het afwerken. Veel is niet nodig, maar even opschuren en een beschermlak aanbrengen is geen overbodige luxe!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020