Excite

Tuinieren van maand tot maand

Tuinieren is voor veel mensen een ontspannende bezigheid. En bovendien nog nuttig ook, want onder je handen zie je je tuin steeds mooier en aantrekkelijker worden. Een wijdverbreid misverstand is dat je om te tuinieren groene vingers moet hebben. Dat is helemaal niet waar; ook zonder aangeboren talent voor alles wat groeit en bloeit, kan je heerlijk aan de slag in de tuin.

Voor elk seizoen een werkje

Wel is tuinieren wel wat meer dan alleen de gevallen bladeren bijeenharken. Iedere maand kent zijn eigen tuiniersmogelijkheden.

Januari

Geen maand om druk aan de slag te gaan in de tuin. Niet alleen is het er waarschijnlijk te koud voor, ook is je tuin in winterrust. Wat je wél kan doen, is alvast speuren naar zaden en planten die je komend jaar in je tuin wilt hebben. Wel kan je zieke en dode takken van bomen en struiken verwijderen.

Februari

De ideale maand om terrassen en tuinpaden aan te leggen. Ook het onkruid- en mosvrij maken van al bestaande tuinpaden en terrassen is een prima klusje voor de februarimaand.

Maart

Tijd om te snoeien, bloembollen te planten en slakken te verdelgen. Ook het gazon mag bemest worden.

April

Ook in de aprilmaand wordt er over het algemeen driftig gesnoeid. Verder worden de rozen verzorgd en ingespoten tegen bladluis.

Mei

Het wordt weer tijd om het gras te maaien! Kale plekken in het gazon moeten worden ingezaaid. Verder verwijder je alle vaste planten die de winter niet overleefd hebben.

Juni

Voorzie al je borders eens van verse mest. Je plantjes zullen je dankbaar zijn! Verder zal er in juni waarschijnlijk behoorlijk wat onkruid te wieden zijn.

Juli

Wie een ligusterhaag heeft, zal deze in juli opnieuw kunnen snoeien. Trotse eigenaren van een moestuin genieten van hun eerste oogst.

Augustus

Aan het einde van augustus zijn de meeste hagen gestopt met groeien. Na het stoppen van de groei is snoeien wellicht geen goed idee. Wel kan je buxussen stekken en narcissen planten.

September

De ideale maand om nieuwe vaste planten een plekje te geven in de tuin. Ook kunnen narcissen, tulpen en krokussen nu gepland worden.

Oktober

Groenblijvende planten mogen nu verplant worden. Klim- en stamrozen worden het beste in deze maand gesnoeid.

November

Bomen en struiken kunnen nu worden aangeplant. Verder verwijder je dode takken en maak je je tuin alvast winterklaar.

December

Je moet wel een echte die hard zijn om in december te gaan tuinieren. Een leuk en verstandig alternatief is het schoonmaken en onderhouden van het tuingereedschap.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020