Excite

Veel belangstelling voor onbewoond eiland

Veel mensen zien zichzelf wel wonen op een onbewoond eiland. Staatsbosbeheer is op 26 juli een zoektocht gestart voor een beheerder van het Vuurtoreneiland, een onbewoond eiland in het IJmeer, en inmiddels hebben al meer dan 200 mensen zich aangemeld.

Klein eiland

Het eilandje is niet zo heel groot: totaal beslaat het nog geen twee voetbalvelden. Toch weerhoudt dat mensen er niet van zich in te schrijven. Op 21 oktober wordt een speciale kijkdag georganiseerd voor belangstellenden. Via de website van Staatsbosbeheer kunnen ze ook al een indruk krijgen. Er wordt waarschijnlijk ook nog een dag georganiseerd waarop belangstellenden die géén beheerder willen worden, kunnen kijken.

Aanbestedingsprocedure

Hoewel men zich nu al kan aanmelden, is de officiële aanbestedingsprocedure nog niet van start gegaan. Die wordt waarschijnlijk pas begin volgend jaar gestart. Bij het maken van de plannen voor het eiland worden ook de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam betrokken. Dit komt omdat het fort op Vuurtoreneiland vanaf 1893 tot de Stelling van Amsterdam behoorde, net als het eilandje Pampus en Fort Diemerdam. In 1996 werd deze hele verdedigingslinie uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed.

Klussen

Wie beheerder wordt van het eiland zal wel moeten werken: het fort op het eiland is behoorlijk vervallen en moet opgeknapt worden. Ook is het de bedoeling dat je dit voor langere tijd doet; de aanbesteding vraagt zelfs om een periode van 30 jaar. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover: je krijgt de beschikking over een exclusieve locatie die nergens anders in Nederland te vinden is. Aanmelden en de ontwikkelingen in de gaten houden kan via de website van Staatsbosbeheer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020