Excite

Ventilator: aangename verkoeling op warme dagen

Een ventilator verkoelt ruimtes of dingen door de verplaatsing van lucht. De werking ervan is eigenlijk heel erg simpel. Aan de achterkant wordt er lucht aangezogen, die er aan de voorkant van de ventilator weer uitgeblazen wordt.

Als je een ventilator wilt aanschaffen, dan heb je de keuze uit verschillende modellen. Zo kan een tafelventilator gemakkelijk neergezet worden op bijvoorbeeld een bureau. Tafelventilatoren zijn meestal vrij klein, en nemen daardoor weinig ruimte in beslag. Ook prettig: als je de ventilator op de grond plaatst, voel je de gekoelde lucht op je benen. Zo heb je geen last van ‘wind’ in je gezicht, maar profiteer je toch van de verkoelende werking.

De staande ventilator is een wat groter model, maar deze is gemakkelijk in een hoek te plaatsen zodat je er geen last van hebt. De kop van de ventilator kun je meestal zelf op de gewenste hoogte instellen.

Ook een plafondventilator behoort tot de mogelijkheden. Meestal sluit je dit model aan op de lichtschakelaar, waardoor hij automatisch gaat draaien wanneer je de lamp aandoet. Dit type is vooral erg handig in de slaapkamer.

Als je een grote ruimte van verkoeling wilt voorzien, dan kun je het beste voor eengrondventilator kiezen, omdat deze behoorlijk krachtig zijn. Het nadeel daarvan is wel dat ze meestal meer geluid maken dan andere ventilatoren.

Een bijkomend voordeel van een ventilator in je woon- of slaapkamer is dat ze muggen verjagen. Deze beestjes zijn namelijk niet erg dol op luchtstromen. Zo sla je dus mooi twee vliegen in een klap!

Afbeelding: Flickr, gebruiker krosstok

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020