Excite

Heb jij al een vergunning voor je aanbouw?

Als je je huidige woning te klein vindt, maar geen zin hebt om te verhuizen, is het wellicht een idee om je huis te verfraaien met een aanbouw. Dan ben je er niet met een leuk ontwerp, een stapel bouwmaterialen en een handvol Handige Harries: vaak heb je ook een vergunning nodig voordat je een aanbouw mag plaatsen.

Check eerst of je een vergunning nodig hebt

Zonder vergunning een aanbouw plaatsen, is absoluut af te raden. Je kan er een hoop problemen door krijgen en tevens loop je een gerede kans dat je je aan- of uitbouw weer moet afbreken. Zodoende is het verstandig om, vóórdat je aan de slag gaat, te verifiëren of je wel of geen vergunning nodig hebt. Dit hangt af van verschillende factoren, waaronder:

  • Locatie,
  • Aard,
  • Bestemming,
  • Afmetingen.

Voor een aanbouw aan de voorzijde van je woning, heb je altijd een vergunning nodig. Dit omdat jouw bouwwerk invloed heeft op het aangezicht van je huis, het huis van je buren of zelfs de gehele straat. Om toestemming te krijgen voor een aanbouw aan de voorzijde van je woning, moet je je bouwplannen voorleggen aan een stadsbouwmeester of welstandscommissie. Aan de achter- of zijkant van je woning bouwen mag vaak wél, soms zelfs zonder vergunning. Hierbij moet je dan wel minstens 1 meter afstand houden van de openbare weg en van het huis van de buren.

Aard en bestemming

Ook wát je wilt gaan bouwen, is van belang. Een serre aan de achterkant van je huis bouwen is nu eenmaal iets anders dan een aanbouw voor commerciële doeleinden. Zonder vergunning een winkel aan je huis bouwen, is vragen om problemen.

Afmetingen

Uiteraard wegen de voorgenomen afmetingen van de aanbouw mee in de vraag of een vergunning vereist is. Als de aanbouw lager is dan 4 meter, niet meer dan 25 centimeter boven de vloer van de eerste verdieping uitkomt, de breedte van de voorgevel niet overschrijdt en niet dieper is dan 2,5 meter, is een vergunning vaak niet nodig. Wel zal je dan de nodige afstand tot het huis van de buren moeten bewaren.

Hou rekening met je omgeving

Sowieso is het een goed idee om je plannen eerst met de buren te bespreken. Niet alleen vanwege het fatsoen en de goede verstandhouding, maar ook omdat je buren bezwaar kunnen maken tegen de afgifte van een vergunning voor je aanbouw. Als je buren akkoord gaan met je plannen, is het een goed idee hun instemming schriftelijk vast te leggen.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020