Excite

Je tweede huis verhuren via de Leegstandswet

Wanneer je van de ene koopwoning naar de andere koopwoning verhuist, kan het zijn dat je een tijdje met twee huizen komt te zitten. De Leegstandswet maakt het mogelijk om je oude huis te verhuren. Zo genereer je inkomsten in plaats van dubbele kosten.

De Leegstandswet: 'geen lege woningen'

De Leegstandswet maakt het mogelijk een woning voor een bepaalde periode te verhuren. Aan het verhuren via de Leegstandswet zitten natuurlijk wel voorwaarden. Zo moet je altijd een vergunning aanvragen bij het College van B&W in de gemeente waar het huis staat.

Voorwaarden waaraan de woning moet voldoen

Je kan niet elke woning verhuren via de Leegstandswet. Hiervoor zijn de volgende regels opgesteld:

  • De woningruimte moet zich in een gebouw bevinden
  • De koopwoning is nooit bewoond geweest
  • De woning is minimaal een jaar voorafgaand aan het tijdstip van de leegstaand bewoond geweest
  • Het betreft een huurwoning die gerenoveerd of gesloopt gaat worden

Rechten van de huurder via de Leegstandswet

Een tijdelijk huurcontract wordt afgesloten met de huurder. De huurder heeft echter niet dezelfde rechten als bij een standaard huurcontract. Er is bijvoorbeeld geen sprake van huurbescherming. Ook voor de verhuurder is verhuren van een woning via de Leegstandswet anders dan normaal. Zo moet de verhuurder bij de gemeente een vergunning voor tijdelijke verhuur aanvragen.

Verplichtingen?

De eigenaar van de woning die verhuurd wordt, zit niet vast aan de huurbeschermingsbepalingen. Wanneer er sprake is van een normaal huurcontract moet een verhuurder hier aan voldoen. Door de Leegstandswet wordt de eigenaar van de woning hiermee niet geconfronteerd. Gelukkig geldt voor beide partijen nog wel een opzegtermijn: voor de verhuurder drie maanden en voor de huurder één maand.

Uitbesteding van procedures rondom de Leegstandswet

Je woning verhuren middels de Leegstandswet lijkt dus een ideale uitkomst wanneer je tijdelijk met twee woningen komt te zitten. Maar, zoals bij vele andere overbruggingsregelingen, komen ook hier veel regels en procedures bij kijken. Er zijn ook organisaties waaraan je het administratieve werk kunt uitbesteden. De Stichting Tijdelijk Twee Woningen is zo'n organisatie. Zij regelen in samenspraak met jou, de gemeente, de hypotheekverstrekker en de huurder alle zaken rondom de tijdelijke verhuur van de woning. Kijk op de website tijdelijktweewoningen.nl over alle werkzaamheden die zij voor je kunnen doen.

Je ziet, dubbele hypotheekkosten hoeven niet meer een probleem te zijn wanneer je tijdelijk met twee woningen komt te zitten. Door je oude huis te verhuren via de Leegstandswet staat je woning niet meer leeg en je rekening ook niet.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021