Excite

Zo kies je passende verlichting voor je huis

Een huis op zich is maar een huis. Je maakt er pas een thuis van met je eigen inrichting, mooie accessoires en natuurlijk goede verlichting. Vooral dat laatste wordt nog wel eens vergeten. Toch blijkt juist verlichting heel sfeerbepalend te zijn en maakt het het verschil tussen een ruimte waar je graag bent of eentje waar je net zo lief het licht uit laat.

Goede verlichting kiezen

Er is niet één soort verlichting dat overal past. Verlichting moet een bepaalde functie dienen of een bepaald effect hebben. Een sfeerlampje is misschien leuk in een hoek, maar niet handig als je daar een stoel zet en een boekje wilt lezen. Bedenk daarom eerst waar je verlichting wilt hebben en wat je doel daarmee is. Moet het bijdragen aan de sfeer, of dient het een praktisch nut, bijvoorbeeld dat je in staat moet zijn de krant te lezen.

Verschillende armaturen

Je kunt al veel doen met verschillende armaturen. Een hanglamp boven de eettafel kan veel licht geven, maar dankzij het hangende model valt dat licht alleen op de eettafel. Als in dezelfde ruimte ook iemand met wat achtergrondverlichting tv wil kijken, dan is dat geen enkel probleem. Wil je juist wat meer sfeervolle verlichting die niet in je gezicht schijnt, dan kun je een uplight kiezen. Dat is een lamp die naar het plafond schijnt. Je hebt uplights die je op de grond kunt zetten, maar er zijn ook uplights die je aan de muur of aan het plafond kunt bevestigen.

De juiste lamp

Ook belangrijk is het kiezen van de juiste lamp. Met een TL-buis erin is geen enkele lamp echt sfeervol en een boekje lezen gaat ook maar bar slecht bij een lampje van 15 watt. Kijk ook hier weer naar functie en sfeer.

Laat je adviseren

Als je moeite hebt met het vinden van de juiste verlichting, schakel dan een professional in. De meeste lampenwinkels bieden een speciale service aan, soms tegen een kleine betaling. Er wordt dan in je huis gekeken hoe de verlichting het best kan worden aangebracht. Ook krijg je dan tips voor specifieke armaturen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021