Excite

Wat is het verschil tussen keramisch en inductie koken?

Is er veel verschil tussen keramisch en inductie koken? Je komt het hieronder te weten!

Keramische kookplaat

Een keramische kookplaat herken je aan de glasplaat bovenaan. Deze glasplaat wordt verwarmd door infrarode straling. Een groot voordeel van de keramische kookplaat is dat de verbruikte energie veel doelmatiger wordt gebruikt voor de verhitting. Op die manier is de keramische plaat al meteen veel energievriendelijker en -zuiniger dan de traditionele kookplaat. Een ander groot pluspunt is het makkelijke onderhoud. Wees wel voorzichtig met krassen gezien deze permanente schade tot gevolg kunnen hebben.

Op een keramische kookplaat heb je meestal vier stralingselementen, te vergelijken met de 4 ouderwetse kookplaten van een elektrisch of gasfornuis. Voorts heb je bij de modernste apparaten geen knoppen meer. Het bedieningspaneel bestaat dan uit een zogenaamd ‘touch-screen’. Heb je kinderen in huis dan kies je best voor een bedieningspaneel aan de zijkant van de kookplaat in plaats van aan de voorkant. Kids zijn wel eens nieuwsgierig en op deze manier kunnen ze niet zo makkelijk bij de knoppen! Check ook of de knoppen goed instelbaar zijn: een gradatie van zes standen is altijd een luxe!

Inductie kookplaat

Inductie koken is het nieuwste snufje op de markt. Soms wordt dit systeem ook halogeen koken genoemd. Bij inductie heb je eigenlijk geen hittebron. De elektromagnetische spoelen verwarmen immers rechtstreeks de bodem van de kookpan door middel van stralen. Hierdoor gaat het koken veel sneller en directer. Je kunt het vergelijken met de werking van een microgolfoven. Door de snelle werking bespaar je ongeveer de helft aan energie. Alleen daarom al is een inductie kookplaat aan te bevelen. Uiteraard komt dit voordeel ook met een aanzienlijke meerprijs. Een ander belangrijk pluspunt inzake veiligheid: aangezien de kookplaat zelf niet wordt verhit, kun je je niet verbranden. Overkokende vloeistoffen branden bijgevolg ook niet in. En dat betekent: veilig koken zonder al te veel onderhoud van uw kookplaat!

En de prijs?

In elk geval zijn beide systemen duurder dan een ouderwetse elektrische of gaskookplaat. Inductie is doorgaans duurder in aankoop dan keramisch. De meest bekende merken zijn Smeg, Siemens, AEG en ATAG. Vergeet ook niet dat niet alle pannen geschikt zijn om op een keramische of inductie kookplaat te koken. Dat zijn dus nog eens extra kosten waar je rekening mee moet houden. Toch valt dit nogal mee voor een inductieplaat: als uw potten en pannen geschikt zijn voor het koken op een elektrisch fornuis én een vlakke bodem hebben, zijn ze bruikbaar voor inductie!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020