Excite

Welke vissen voor in de vijver kies je?

Bij elke vijver past weer een andere vis. Vissen zijn er in namelijk in een heleboel soorten en natuurlijk ook in verschillende maten. Grote vissen stop je natuurlijk niet in een kleine vijver. Heb je juist een grote, uitgebreide vijver, dan kun je wel voor wat duurdere vissen gaan dan bijvoorbeeld een goudvis. Maar hoe bepaal je nu welke vissen je voor in de vijver kunt kopen?

Goudvis

De meest bekende vis die je kunt kopen is natuurlijk wel de goudvis. Het is een makkelijke vis en de meeste goudvissen worden ook niet zo groot. Toch is een goudvis geen ideale vijvervis. Goudvissen gaan namelijk wroeten in de bodem, waardoor het vijverwater erg troebel kan worden. Ook kunnen goudvissen zich vrij snel voortplanten.

Komeetstaart

De komeetstaarten zijn goede alternatieven voor als je eigenlijk toch graag goudvissen wilt houden. Ze zijn wit/oranje en worden niet zo heel erg groot. Daarmee lijken ze een beetje op goudvissen. Het verschil is dat komeetstaarten alleen voedsel eten dat aan het oppervlakte blijft. Je vijver zal dus mooi helder blijven.

Goudelrits

Begin je pas met een vijver of heb je een wat kleinere vijver? Dan kun je overwegen om de goudelrits in je vijver uit te zetten. Deze kleine visjes, ze worden maar 10 centimeter groot, vermenigvuldigen zich vrij snel. Ze wroeten echter niet in de bodem, zoals een goudvis doet.

Zonnebaars

Een zonnebaars is een prachtvis om te houden in een grote vijver waar meer dan 10.000 liter water in gaat. Baarsachtigen, zoals de zonnebaars, zijn namelijk roofvissen. Zij eten kleinere visjes op. Heb je een grote vijver en overweeg je een zonnebaars, kies er dan maar voor één of twee en niet voor meer zonnebaarzen.

Koikarper

Koikarpers zijn mooie vissen en lijken goede vijvervissen omdat je grote en kleinere koi's hebt. Koikarpers in een vijver vragen echter wel aandacht. Omdat koikarpers veel in de bodem wroeten, zal het lastig zijn de vijver helder te houden. Daarnaast vreten koikarpers de zuurstofplanten op, die de vijver helder moeten houden. Wil je toch koikarpers houden? Zorg dan voor een grote vijver waar de vissen genoeg ruimte hebben. Tevens zul je een filter met UVC-lamp nodig hebben om de vijver helder te houden.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020