Excite

Vloerbedekking leggen? Een zee van keuze!

Als je je vloer wilt bedekken met vloerbedekking dan sta je voor een zee van keuze. In de winkels ligt vloerbedekking in alle soorten en maten en voor ieder wat wils. Je kunt ervoor kiezen om het zelf te gaan leggen, maar daar ook een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen, dat het werk uit je handen neemt en zorgt voor een optimaal resultaat!

Wat komt er kijken bij vloerbedekking leggen?

Vloerbedekking is een verzamelnaam waar alle materialen onder vallen om je vloer mee te bedekken. Het kan worden gemaakt van natuurlijke materialen, maar ook van kunststof. Het kan zacht of hard van textuur zijn, en de kleur speelt een grote rol in de inrichting van je woning.

Als je een vloerbedekking hebt gevonden, die past bij je inrichting en woonwensen, kun je deze gaan leggen. Het leggen van tapijt is een karwei dat met veel aandacht moet gebeuren. Tapijt dat met veel zorg in je woning is gelegd, oogt beter, en gaat ook langer mee. Daarnaast heeft tapijt dat strak is gelegd een veel betere isolerende werking. Het leggen van tapijt kan je zelf doen, maar ook laten doen door een gespecialiseerd bedrijf.

Zelf vloerbedekking leggen

Als je zelf vloerbedekking wilt leggen, volg daarbij dan een strak schema:

Stap 1

Zoek informatie over tapijt leggen bij elkaar en de spullen die je daarbij nodig denkt te hebben. Hierbij moet je ook denken aan benodigde gezondheidsinformatie. Zo moet je bijvoorbeeld weten welke stoffen er vrij komen als je in het tapijt snijdt. Daarnaast is het belangrijk om te weten welke legtechnieken je moet gebruiken in bijvoorbeeld de hoeken en bij drempels. Je kunt de informatie vinden in klusfolders die vaak heldere uitleg bevatten over meerdere soorten legtechnieken. Deze zijn te vinden in de bouwmarkten en ook op het internet.

Stap 2

Meet op hoeveel tapijt je nodig hebt. Koop vervolgens de benodigde materialen en gereedschappen. Zorg dat je altijd met nieuw en scherp materiaal werkt.

Stap 3

Leg de materialen en gereedschappen die je nodig hebt op een rijtje en zorg voor een ruimte die helder is verlicht en schoon is. Zorg er vervolgens voor dat de vloer geëgaliseerd, maar vooral droog is, voor je bezig gaat met tapijt leggen. Haal oneffenheden als oude lijmklodders en spijkers van de ondergrond weg. Vul de gaten die er zijn op en zorg voor een gladde en afgeronde vloer.

Stap 4

Leg voor de nodige geluidsisolatie eerst een ondervloer.

Stap 5

Daarna leg je het ondertappijt losjes uit. Vraag je af of je wel genoeg tapijt hebt. Kom je nergens een hoekje tekort?

Stap 6

Haal met een tapijtmes en tapijtliniaal overtollige randen van tapijt langs de wanden weg.

Stap 7

Smeer nu de de ondergrond in met lijm en volg hierbij nauwkeurig de aanwijzingen die op de lijmverpakking staan met betrekking tot de ventilatie. Leg de vloerbedekking op zijn plaats.

Een gespecialiseerd bedrijf inschakelen

Het inschakelen van een gespecialiseerd bedrijf zal je wat meer kosten dan wanneer je het zelf doet, maar vaak weten zij de vloerbedekking door hun ervaring strak en mooi in je huis te leggen.

Andere soorten vloerbedekking

Naast de gebruikelijke vorm van vloerbedekking, zijn er ook veel alternatieven om je vloer mee te bedekken te krijgen. Linoleum, rubber, kurk en synthetische bekleding zijn de andere soorten vloerbekleding, die het meest gebruikt worden. Vaak zijn ze vervaardigd uit flexibel materiaal en kun je ze kopen in verschillende vormen en patronen. De keuze die je maakt, zal afhankelijk zijn van de hoeveelheid geld die je ervoor beschikbaar stelt. Kurk en linoleum bieden van alle materialen de beste akoestische isolatie. Ook bij deze materialen kun je als handig bent, zelf tot leggen overgaan, maar tevens een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Bedenk wel dat het leggen van deze andersoortige vloerbedekking vaak lastiger is dan de normale vloerbedekking voor je deze keuze maakt!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021