Excite

Vormen maken met een slijpmachine

De gewone slijpmachine kennen we allemaal wel: die wordt gebruikt om inkepingen te maken, maar ook om messen te slijpen. Er is echter nog een ander type slijpmachine waar je veel mee kunt, namelijk een rondslijpmachine. Bij een rondslijpmachine bewerk je de buitenomtrek van een product of materiaal. Dat geef je dan een nieuwe vorm, bijvoorbeeld de vorm van een cilinder, een bol of een kegel.

Er zijn veel soorten rondslijpmachines, maar over het algemeen zijn ze te verdelen in twee categorieën: de rondslijpmachines die werken met een liniaal en de machines die gebruik maken van centers of een klauwplaat. Op de eerste machine kun je centerloos slijpen, op de tweede machine rondslijpen.

Als je weet welk type machine je wilt hebben, dan ben je er nog niet. Ook moet je weten hoe het zit met de aandrijving; ga je voor een hydraulische aandrijving, of liever voor mechanische aandrijving? Houd er rekening mee dat het praktisch is om het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken; slijpen kan zwaar werk zijn en als je nauwkeurig wilt werken, dan is het erg prettig als het apparaat zelf ook een beetje meewerkt.

Tot slot is er natuurlijk de prijs. Goed gereedschap gaat lang mee, maar het kost wel veel geld. Zeker als je gaat voor een kwaliteitsmerk. Stem je keuze altijd af op je gebruik; als je het apparaat intensief gaat gebruiken, trek er dan iets meer voor uit dan wanneer je het maar af en toe gebruikt. Dat houdt de gemiddelde kosten per gebruik op een net niveau!

Afbeelding: Flickr account Kyle May

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019