Excite

Waar moet je op letten als je een huis in België koopt?

Wanneer je een huis in België koopt, moet je drie stadia doorlopen. In het eerste stadium komt er alleen een toezegging dat je de woning tegen de afgesproken prijs kunt kopen. Daarna teken je een zogenaamde compromis de vente waarin je de koop bevestigt. Dit is vergelijkbaar met het Nederlandse koopcontract. Hierin staan namelijk alle afspraken. Als laatste moet je binnen vier maanden bij de notaris de akte tekenen. Ook dat is anders dan in Nederland. De verkoper en koper mogen namelijk allebei een andere notaris kiezen, als ze dat willen.

Er zijn wel een aantal dingen waar je bij het kopen van een woning in België rekening mee moet houden. Je bent na het tekenen van de compromis de vente verplicht om het huis te verzekeren tegen bijvoorbeeld brand of diefstal. Je bent dan namelijk direct eigenaar van de woning geworden, ook al ben je nog niet naar de notaris geweest.

Ook is het belangrijk om je woning goed na te meten. De verkoper en de makelaar zijn niet verplicht om de precieze afmetingen op te geven en het kan daarom voorkomen dat je tuin en woning kleiner of groter is dan je had gedacht. Meet daarom alles nog eens goed na. Ook moet je goed controleren op verborgen gebreken, want ook hierbij is de verkoper niet verplicht om je volledig op de hoogte te brengen over de staat van onderhoud van een woning.

Afbeelding: Flickr, MPD01605

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019