Excite

Wat is de waarde van jouw woning?

Als je je huis wilt verkopen of een extra hypotheek wilt afsluiten, is het belangrijk, op alle andere momenten is het gewoon leuk om te weten: de waarde van je woning. Hoewel je hier nooit een definitief bedrag aan kunt koppelen, zijn er wel veel tools die je aan een goede indicatie helpen.

Vind je huis via het kadaster

Misschien heb je wel eens van het kadaster gehoord. Deze organisatie houdt alles bij op het gebied van woningen. Hoe groot een perceel is, maar ook voor welke bedragen een huis in het verleden verkocht is. Het kadaster heeft ook een tool om de waarde van je woning te berekenen. Ga hiervoor naar vindjeeigenhuis.nl en voer je adresgegevens in. Je krijgt dan een overzicht met de gemiddelde koopsom en WOZ-waarde per type woning. Let op: het resultaat dat je hier krijgt zal in een nieuwbouwbuurt redelijk kloppen. Op het platteland zal het weer verder afwijken; de hoeveelheid grond en staat van de woning zijn daar natuurlijk ook heel belangrijk én verschillend van elkaar.

Controleer de prijsindex

Via kadaster.nl kun je de Prijsindex Bestaande Koopwoningen openen. Hier krijg je te zien wat de tendens qua prijsstijgingen of -dalingen is geweest in jouw prijscategorie en omgeving.

Laat een taxatie uitvoeren

Het meest passende resultaat krijg je als je een taxatie uit laat voeren. Meestal moet je daarvoor betalen. Je kunt natuurlijk ook vragen of een makelaar deze gratis uit wil laten voeren, omdat je overweegt je woning te koop aan te bieden. Let wel op: een betaalde taxatie is vaak een stuk grondiger dan een oppervlakkige taxatie. Als je een officiële taxateur inhuurt, krijg je namelijk meestal ook veel informatie over de staat van onderhoud, iets dat natuurlijk ook een rol speelt in het bepalen van de waarde.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021