Excite

Wat zouden we moeten zonder de batterij?

Sinds de komst van de batterij is ons leven radicaal veranderd. Denk maar eens aan een afstandsbediening van je televisie, een draadloze telefoon of een draadloos toetsenbord. Allemaal mogelijk gemaakt door de komst van de batterij.

Vlak na de uitvinding van de batterij was er eigenlijk geen praktisch doel voor bedacht. Hij werd dan vaak gebruikt als grappige gadget, bijvoorbeeld om je tong tegenaan te houden. Later werden er apparaten uitgevonden die konden werken op batterijen.

Nog veel later werd de oplaadbare batterij uitgevonden, die in apparaten wordt gebruikt die veel stroom verbruiken. Een oplaadbare batterij wordt ook wel een accu genoemd, terwijl een gewone batterij een wegwerpbatterij is. Probeer nooit een wegwerpbatterij op te laten, dit is erg gevaarlijk en kan een explosie veroorzaken door een chemische reactie. Ook als je een apparaat wat werkt op batterijen een tijdlang niet gebruikt is het verstandig de batterijen er uit te halen. Er bestaat een grote kans dat de batterijen gaan lekken en je apparaten gaan roesten. Hierdoor treedt onherstelbare schade op.

Indien je wegwerpbatterijen gebruikt gooi deze na gebruik niet klakkeloos in je afvalbak. Het is chemisch afval! Op veel plaatsen zoals in supermarkten staan speciale bakken waar je je batterijen in kunt leveren. Ook kun je ze thuis in de milieubak gooien.

Zorg ervoor dat je er altijd een aantal op voorraad hebt, zodat je nooit zonder komt te zitten op het moment dat je bijvoorbeeld net je favoriete serie wilt gaan kijken, maar de afstandsbediening weigert. Let wel op de houdbaarheidsdatum die op sommige batterijen is aangegeven!

Afbeelding: Flickr account oskay

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021