Excite

Weer klap voor Woonakkoord

Speciaal om de maanlasten voor starters te verlichten heeft minister van wonen Stef Blok de zogenaamde Blok-hypotheek geïntroduceerd. Een complexe hypotheekvorm, waarbij een deel van de hypotheek wordt afgelost via een andere lening bij de bank. Het gevolg is een dubbele rente, waarvan er één ook nog eens niet belastingvrij is.

Extra rente

Uit onderzoek van De Hypotheker op verzoek van de Volkskrant blijkt nu dat de Blok-hypotheek door extra rente tot wel 60 duizend euro meer kan kosten dan bij een ‘normale’ annuïteitenhypotheek. Bovendien blijven kopers zitten met een restschuld. Daar staat dan tegenover dat starters nu direct kunnen besparen op hun maandlasten.

Gedoogpartijen

De gedoogpartijen van het Woonakkoord zijn niet verbaasd over de hoge kosten van de Blok-hypotheek. Elbert Dijkgraaf van de SGP vertelt aan de Volkskrant: “Dit is niets nieuws, want het stond ook al gewoon in het Woonakkoord. De rentelasten zijn inderdaad hoger, maar daar staat tegenover dat de maandlasten dertig jaar lang structureel lager zijn, met zo'n 15 tot 20 procent.”

Ook Voor D66-Kamerlid Kees Verhoeven zijn deze cijfers geen verrassing. “Dit wisten we al, want het volgt allemaal uit het Woonakkoord. Deze hypotheekvariant is naast de annuïteitenhypotheek een extra optie die voor bijvoorbeeld starters aantrekkelijk kan zijn omdat de maandlasten lager zijn.” De ChristenUnie benadrukt in een reactie vooral de extra keuzevrijheid voor met name starters. “Maar daar zit wel een prijskaartje aan, want meer lenen is duurder.”

Banken

Aanbieders van hypotheken zoals banken zijn niet geraadpleegd toen de nieuwe Blok-hypotheek werd bedacht. Het idee voor de constructie is gekomen van de werkgeverskoepel VNO-NCW en niet van de banken. ABN Amro en Rabobank reageerden daarom terughoudend op de nieuwe hypotheekvorm. Zij wachten liever eerst op nadere informatie van het ministerie.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020