Excite

Welke schuurmachine is geschikt?

Er zijn diverse typen schuurmachines, met elk hun eigen specifieke eigenschappen. Een vlakschuurmachine heeft bijvoorbeeld een platte zool waarop een vel schuurpapier wordt geklemd. Dankzij de snelle bewegingen van de schuurzool kunnen vlakke delen worden geschuurd.

Bij een bandschuurmachine wordt een schuurband over twee rollen gespannen. Deze machine is geschikt voor het wat grovere werk en grotere werkstukken. Nog sneller gaat het met een excentrische schuurmachine. Ook bij dit type wordt een vel schuurpapier op de (ronde) zool aangebracht. Het werken met een excentrische schuurmachine vereist wel wat oefening of ervaring. Als je niet oppast, of het schuurpapier te grof is, schuur je al snel te diep.

Om lastige hoekjes te schuren, kun je een 'muis' gebruiken. Deze schuurmachine heeft een deltavormige zool waarop je het schuurpapier bevestigt. Dankzij de punt kun je makkelijker op lastige plekjes werken. Al deze schuurmachines gebruik je met de hand. Er zijn ook nog vaste schuurmachines die grote oppervlakten aan kunnen, maar die zijn meer voor professioneel gebruik.

Wat merken en typen betreft: die zijn er voor elke portemonnee. Enkele bekende merken zijn Bosch, Black & Decker en Metabo. Heb je zo af en toe eens een schuurklus, dan hoef je niet al te diep in de beurs te tasten. Als je echt vaak aan het klussen denk te slaan, dan is het verstandig om wat meer geld in je gereedschap te investeren en je goed voor te laten lichten. Er zijn diverse sites waar je prijzen kunt vergelijken.

Afbeelding: Flickr account Charles & Hudson

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020