Excite

Maak eens een werkstuk over snoep

Moet je een werkstuk schrijven voor school? En weet je niet waarover? Waarom dan niet een werkstuk over snoep? Succes verzekerd, want je moet natuurlijk wel een demonstratie geven van het snoep!

We helpen je dan ook graag op weg met je werkstuk. Dus hier volgt wat algemene informatie over snoep. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alles klakkeloos overneemt.

De geschiedenis van snoep

De allereerste snoepjes zijn ontstaan in de 16e eeuw in Vlaanderen dat toen nog bij Nederland hoorde. Dit werd suikerwerk genoemd. Er werd rietsuiker gesmolten en er werden bepaalde smaken aan toegevoegd.

In het begin was het iets voor de rijke lui, zoals bijvoorbeeld verschillende Duitse keizers. Suiker was in die tijd namelijk heel duur. Een apotheker ontdekte dat het goedkoper gemaakt kon worden door het uit suikerbieten te halen. Dankzij deze uitvinding kon het gewone volk het snoep vervolgens ook kopen. Dit gebeurde echter alleen bij uitzonderlijke gelegenheden zoals speciale feesten.

Bestanddelen van snoep

Aan snoep worden geur-, kleur- en smaakstoffen toegevoegd om het de juiste geur, kleur en smaak te geven. Daarnaast verschilt het per soort snoep wat er naast de bovenstaande toevoegingen nog bij gedaan wordt. Suikerwerk wordt bijvoorbeeld gemaakt met witte suiker en water. Hoe minder water er gebruikt wordt, hoe harder de snoep wordt. Door room toe te voegen wordt het juist weer zachter.

Speciaal snoep

Sommige mensen kunnen niet goed tegen bepaalde bestanddelen van snoep en kunnen dus beter niet teveel snoep eten. Ook is veel snoep, zoals drop, gemaakt op een basis van gelatine en is dus niet geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Maar daarom zijn er alternatieven: snoep zonder suiker, of snoep van bijenwas bijvoorbeeld. Dit is speciaal snoep voor diabetici of mensen die aan de lijn zijn.

Waar haal je verder je informatie?

Vaak hebben mediatheken en bibliotheken speciale informatieboekjes over allerlei onderwerpen. Ook snoep hoort daarbij. De Wij Willen Weten-serie is zo'n reeks informatieve boeken.

Verder is op internet een heleboel te vinden en je kunt altijd proberen om bij bijvoorbeeld een snoepfabrikant een interview af te nemen.

In ieder geval veel succes gewenst met je werkstuk over snoep. En vergeet niet ook wat snoep uit te delen op school!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020