Excite

Wonen over de grens: België

Altijd al gedroomd van emigreren, maar kan je het niet over je hart verkrijgen om je familie en vrienden in de steek te laten? Of heb je een interessante baan die je eigenlijk liever niet opgeeft? Ga wonen in België! Het is slechts een klein eindje verderop, maar toch woon je ineens héél ergens anders.

Leven in België

Wanneer je overweegt om te gaan wonen in België, wil je waarschijnlijk eerst weten hoe dat zit met leven en werken. Of misschien wil je wel in Nederland in loondienst blijven, maar toch een huisje kopen over de grens. Dat kan: wanneer je in Nederland werkt - en hier dus ook belasting betaalt - is de hypotheekrente over je Belgische woning fiscaal aftrekbaar. Sowieso zijn de woningen er vaak een stuk betaalbaarder en betaal je bij verbouwingen aan woningen die ouder zijn dan vijf jaar, slechts 6 procent btw. Wel zijn de bijkomende kosten bij de aankoop van onroerend goed vaak hoger dan bij ons (12 tot 13 procent van de koopprijs). Koop je een woning waarbij 'klein beschrijf' mogelijk is, dan ben je goedkoper uit.

Autorijden

Een auto kost in België vaak minder dan in Nederland, omdat onze zuiderburen het begrip bpm niet kennen. Ook de brandstof is er over het algemeen goedkoper.

Verzekeringen

Wanneer je in België gaat wonen maar in Nederland werkzaam blijft, val je nog steeds onder het Nederlandse zorgstelsel. Dit moet je aantonen door een E106-formulier (aan te vragen bij je zorgverzekeraar) in te leveren bij de Belgische Ziekenkas.

Erfrecht

Voor wie getrouwd is maar geen testament heeft, kan een verhuizing naar België verstrekkende gevolgen hebben: anders dan in Nederland, erft in België niet automatisch de langstlevende partner, maar de kinderen. er zijn verschillende factoren die bepalen of je onder Nederlands of Vlaams erfrecht valt, dus informeer hiernaar bij de notaris.

Mentaliteit

Los van eventuele financiële voordelen, is wonen in België natuurlijk ook gewoon een kwestie van je er wel of niet thuis voelen. De Belgen zijn over het algemeen vriendelijk en gastvrij, dus in principe zal dat wel goed komen. Wel zijn Belgen vaak terughoudender dan Nederlanders en moeten ze je echt even 'leren kennen' voordat ze ziel en zaligheid op tafel leggen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020