Excite

Wonen in het buitenland: Duitsland

Gaat je hart sneller kloppen bij de gedachte aan een emigratie, maar vind je het moeilijk om je familie en vrienden achter te laten? Vestig je dan net over de grens: in het buitenland en toch dichtbij! Wonen in Duitsland bijvoorbeeld is niet te ver weg en kent legio voordelen.

Voordelen van wonen in Duitsland

Wonen in Duitsland is niet alleen leuk voor hen die van het buitenland houden; ook financieel gezien kan een emigratie leuk uitpakken. Het huizenaanbod is veelal groter en voordeliger dan in Nederland.

De meeste Nederlanders die een woning in Duitsland kopen, doen dat in de plaatsen Emmerich, Goch, Kranenburg en Kleve. De huizenprijzen liggen gemiddeld, schrik niet, zo'n 30 tot 40 procent lager dan bij ons. Op deze manier komt een eengezinswoning of zelfs een twee-onder-een-kapwoning wel héél dichtbij!

Ook is het vaak mogelijk om gebruik te blijven maken van de Nederlandse hypotheekrenteaftrek, hoewel hier uiteraard wel een fiks aantal voorwaarden aan zitten.

Autorijden in Duitsland

Wanneer je in Duitsland gaat wonen, heb je twee opties:

  • je Nederlandse auto laten overzetten naar een Duits kenteken
  • je Nederlandse auto verkopen en in Duitsland een andere aanschaffen

De laatste optie is verreweg het voordeligst, omdat ook de prijzen van auto's in Duitsland lager liggen dan bij ons. Duitsland kent namelijk géén bpm. Ook de wegenbelasting is voordeliger: gemiddeld 25 procent van de prijs die je in Nederland betaalt. De verzekering daarentegen is over het algemeen duurder dan bij ons.

Verzekeringen in Duitsland

Ook andere verzekeringen zijn in Duitsland gemiddeld 10 procent duurder dan in Nederland. Verder ben je, wanneer je huisdieren hebt, verplicht om deze apart te verzekeren.

Duitse mentaliteit

Wanneer je gaat wonen in Duitsland, zal je merken dat ook de mentaliteit heel anders is dan bij ons. De Duitsers zijn over het algemeen afstandelijker, maar wel heel hoffelijk. Beleefdheidsvormen zijn in Duitsland heel belangrijk. Maak niet de fout om een onbekende met 'Du' aan te spreken! Ook doet Duitsland vaak wat bureaucratisch aan.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020