Excite

Waar let je op als je een woning in Duitsland wil kopen?

De laatste jaren zijn de huizenprijzen in Nederland ontzettend gestegen. Veel Nederlanders die een ander huis willen kopen, kijken dan ook over de grens bij de oosterburen. De prijzen voor de huizen daar zijn veel lager. Over het algemeen kun je voor de prijs waar je hier een rijtjeshuis voor koopt, in Duitsland een veel grotere, vrijstaande woning kopen. Verhuizen naar Duitsland lijkt dan ook een hele aantrekkelijke optie maar er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

Financiering

Niet iedereen heeft genoeg spaargeld om zo een huis te kunnen kopen in Duitsland en dan zul je dus een hypotheek moeten nemen. Je kunt dat doen bij een Nederlandse bank maar er zijn niet veel banken bereid een hypotheek te verstrekken voor een huis in Duitsland. Doen ze dat wel, dan is de hypotheek vaak lager dan je zou krijgen als je in Nederland een huis zou kopen. Voor een hypotheek kun je ook naar een Duitse bank gaan maar let er dan wel op dat Duitse banken anders werken. Zo kijken ze naar het netto gezinsinkomen en willen ze graag dat je ook je eigen spaargeld investeert in de aankoop van je woning zodat je zo min mogelijk hoeft te lenen.

Makelaar

Als je een woning in Duitsland wil kopen, kun je natuurlijk ook voor een Nederlandse makelaar kiezen die in het buitenland opereert omdat er dan geen taalbarrière is. Toch kleven er ook enkele nadelen aan. Zo zijn de meeste Nederlandse makelaars niet goed op de hoogte van de huizenmarkt in Duitsland en wanneer ze huizen presenteren van een Duitse partner, kan het zijn dat ze het betreffende huis geeneens kennen. Het best kun je kiezen voor een Duitse makelaar. Is dat een bezwaar omdat je zelf nog niet goed Duits spreekt? In het grensgebied vind je soms makelaars die zelf wel een aardig woordje Nederlands spreken. Maar je kunt ook een kennis, die wel de Duitse taal beheerst, vragen om te tolken. Het is echter wel beter als je zelf ook Duits spreekt want dat bevordert immers ook de integratie als je eenmaal in Duitsland woont.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020