Excite

Een leuke woning gezocht: kopen of huren?

Een woning wordt altijd gezocht door mensen. Alleen wat voor woning? Een koopwoning of toch een huurwoning? Dit zal per persoon verschillen.

Kopen of huren

Voor je begint met zoeken is het belangrijk om te bepalen of je een huurhuis wilt of een koophuis.

Kopen

Een koophuis heb je snel. Op het moment heb je veel keuze, omdat veel huiseigenaren hun huis niet kwijt kunnen. Dat is positief voor de koper. Veel woningen worden nu dan ook goedkoop verkocht. Bij het kopen van een huis heb je eigen kapitaal nodig. Hoeveel hangt af van hoe je toekomstige huis er uit ziet. Een voordeel van kopen is dat het je bezit wordt. Een nadeel is dat je al het onderhoud zelf moet doen.

Opletten bij het kopen

Bij het kopen van een huis moet je op een aantal zaken letten. Ga het huis eens bezichtigen. Let hierbij op dingen als pas geschilderde muren. Dat kan een teken zijn dat er recent een lekkage is geweest. Laat je ook niet verleiden door een lekkere geur in huis.

Kadaster

Wanneer je de waarde van een huis wilt weten, vraag je dit op bij het Kadaster. Hier staat de waarde van alle huizen in.

Bouwrapport

Je kunt ervoor kiezen om een bouwrapport op te laten maken. Dat voorkomt achteraf een hoop ellende. Vooral bij oudere huizen is dit aan te raden.

Huren

Je kunt ook kiezen voor huren. Hier heb je geen groot startkapitaal voor nodig en groot onderhoud zal je huurbaas doen. Alleen, een huurhuis zal nooit van jou worden. De investeringen die je erin stopt, krijg je nooit terug.

Eisen voor verhuurders

Huurhuizen moeten aan eisen voldoen. Op de site van de rijksoverheid is een puntensysteem te vinden voor een huurwoning. Hieraan kun je zien of je niet teveel huur betaalt.

Waar huur je?

Huren kan op een heleboel plekken. Je kunt kiezen voor een particulier, maar ook voor de vrije sector of sociale huurbouw.

Particulier

Particulier huren is duurder dan sociale woningbouw. Het voordeel van deze vorm van huren is echter wel dat je sneller een huis hebt. Bij deze vorm van huren is geen inkomensgrens van belang. Een verhuurder kan natuurlijk wel een IB60-formulier van de belastingdienst vragen. Dit is een inkomensverklaring.

Anti-kraak

Anti-kraak is een vorm van huren die relatief goedkoop is. Leegstaande gebouwen worden tijdelijk bewoond. Het kan voor een maand zijn, maar ook voor 2 jaar. Het is om te voorkomen dat de gebouwen gekraakt zijn. Vaak zijn het leegstaande scholen of kantoorpanden.

Sociale huurwoningen

Sociale huurwoningen zijn niet de duurste woningen. Daarom geldt er sinds 1 januari 2011 een maximale inkomensgrens voor deze woningen. Je mag per jaar niet meer dan 33.614 euro verdienen. Op deze manier wil men de wachtlijsten terugdringen. Er wordt 2 jaar terug gekeken.

Vrije sector

Deze huizen vind je bij makelaars. Dit kunnen bijvoorbeeld koophuizen zijn die de eigenaar niet kwijt kan. In deze sector worden geen eisen gesteld wanneer je een huis wilt huren.

 

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020