Excite

Een woning zoeken: huren of kopen?

Woning zoeken?

De argumenten voor kopen lopen het meest in de gaten: je moet dan wel een hypotheek afbetalen, maar je werkt naar je eigen huis toe. Wat je hebt, kunnen ze je niet meer afpakken. Een eigen huis, part of the American dream.

Wat kan je je veroorloven?

Hoe dan ook, je moet eerst te weten komen hoeveel je te besteden hebt. Dat geld hoeft niet per se al op je bankrekening te staan. Je kan het ook lenen bij bijvoorbeeld de bank. Op het geleende bedrag zal je dan wel intresten moeten betalen. Die verschillen heel erg per bank en per situatie. Onderhandelen is de boodschap.

Hoeveel tijd heb je nodig om af te betalen?

Stel, je hebt een huis op het oog en gaat met de bank praten om te kijken of zij je het ontbrekende bedrag willen lenen. Bekijk dan vervolgens meteen hoeveel jaren je nodig zal hebben om terug te betalen. Bedenk je wel een paar dingen: houd je rekening met de intresten, die soms ook variabel zijn en dus hoger kunnen worden? Hoeveel spaar je normaal per maand? Hoe stabiel zijn je inkomsten? Heb je het ervoor over andere dingen opzij te zetten om elke maand je afbetaling te kunnen doen? Als je dit lijstje eerlijk kan beantwoorden, weet je al iets meer.

Groeit het een beetje boven je hoofd?

Veel mensen komen er achter dat hun inkomsten niet gegarandeerd kunnen worden voor zoveel jaren in de toekomst. Hier is niets schandaligs aan. Huren is in een onstabiele economie zo slecht nog niet. Het geld dat je elke maand aan huur besteedt is weg, maar als de waarde van het huis opeens naar beneden gaat, heb jij daar tenminste geen last van! Beter dan met een zware hypotheek opgezadeld te zitten om een bedrag te betalen dat hoger ligt dan de waarde van het huis...

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020