Excite

Voor wie zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt gunstig?

De afgelopen tijd is de woningmarkt volop in het nieuws. Huizen staan langer te koop en er is een toename van huisuitzettingen. Het is dus nu niet de ideale tijd om je woning te verkopen, want de concurrentie is sterk. Ook kunnen veel potentiële kopers niet van hun huidige huis afkomen en kunnen daardoor niet doorstromen naar de volgende woning. Verder zijn banken vanwege de crisis voorzichtiger geworden met het verstrekken van hypotheken.

De gevolgen voor verkopers

Voor mensen die hun huis willen verkopen is de huidige stand van zaken op de woningmarkt niet echt gunstig. Was er voorheen een verkopersmarkt, waarbij het huizenaanbod kleiner was dan de vraag. Nu is het andersom.

De kopers maken dus nu de dienst uit. Dat betekent niet dat huizen onverkoopbaar zijn geworden. Maar wel zal het gemiddeld langer duren dat een huis te koop staat. Ook zal in veel gevallen meer van de verkoopprijs afgehaald moeten worden dan gedacht. En er zal meer moeite moeten worden gedaan om op te vallen tussen de concurrerende huizen.

Open dagen, ludieke advertenties en actieve wervingscampagnes op Twitter en Facebook kom je dan ook regelmatig tegen. Sommige mensen geven zelfs hun auto erbij als iemand hun huis wil kopen.

De gevolgen voor kopers met een eigen huis

Deze mensen zitten in een moeilijk parket. Want wat je met de huidige woningmarkt niet wil dat er gebeurt, is dat je met een dubbele hypotheek komt te zitten. Dus verkoop eerst je huis voordat je een andere koopt, is het devies. Vroeger toen er nog een verkopersmarkt was, kon je eerst een huis kopen en daarna die van jezelf verkopen. De huizen werden toen namelijk razendsnel verkocht. Maar nu is het risico veel te groot dat je met twee huizen komt te zitten.

De gevolgen voor starters

De groep die het beste wegkomt op de huidige woningmarkt zijn de potentiële kopers die nog geen eigen huis hebben: de starters. Hoewel het moeilijker is om tegenwoordig een hypotheek te krijgen, kunnen ze wel kiezen uit een enorm aanbod van koophuizen. Dat geeft kansen om af te dingen, waardoor het misschien toch weer makkelijker wordt om een hypotheek te krijgen.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021