Excite

Woningmarkt doet het nog altijd slecht

Het gaat nog steeds niet goed met de woningmarkt. Integendeel. In het eerste kwartaal van 2011 is de verkoop van woningen met 14,3 procent gedaald ten opzichte van het kwartaal ervoor. Ook de gemiddelde prijs van een woning daalde.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Makelaars aangesloten bij het NVM verkochten in het eerste kwartaal 21.536 woningen, met een gemiddelde prijs van 227.000 euro. Dat is één procent lager dan de gemiddelde prijs in het laatste kwartaal van 2010. Het NVM spreekt dan ook van een van de slechtste kwartalen sinds het dieptepunt van de economische crisis.

NVM-voorzitter Ger Hukker legt aan Nu.nl uit hoe het komt dat het zo slecht gaat met de woningmarkt: 'Terwijl de economie weer aantrekt blijven consumenten op de woningmarkt afwachtend. Aan bijvoorbeeld de bezoekersaantallen op Funda zien we dat de verhuisbehoefte groot is, maar dat kopers uiteindelijk de stap toch niet durven te zetten,' aldus Hukker.

De makelaarsorganisatie denkt niet dat de bodem al inzicht is. Hukker zegt een terugval tot vijf procent te verwachten in de loop van 2011. Veel kopers hebben moeite met de financiering van hun huis. Ze krijgen de hypotheek niet rond en stellen een verhuizing vaak maar even uit. Volgens de NVM zou er meer structuur in de maatregelen rond het financieren van woningen moeten komen.

Afbeelding: Flickr, gebruiker aloxe

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020