Excite

Doe eens wat anders, doe eens aan woningruil!

Vraag aan een willekeurig persoon hoe je aan een woning komt, en hij/zij zal zeggen: "Door er één te kopen of te huren." Dat is natuurlijk ook zo, maar ook woningruil kan een manier zijn om aan een (andere) woning te geraken. Voorwaarde is uiteraard wel dat je al in bezit bent van een huur- of koopwoning; anders valt er niets te ruilen.

Redenen voor woningruil

De redenen om van woning te ruilen, kunnen heel divers zijn. Denk bijvoorbeeld aan het krijgen van een baan in een heel andere plaats dan waar je woont. Of je krijgt gezinsuitbreiding. Het tegenovergestelde kan ook: de kinderen gaan de deur uit, en je wilt graag kleiner gaan wonen. Dichterbij het centrum, of juist verder er vanaf. Wat je redenen ook zijn; woningruil kan een manier zijn om je doel(en) te bereiken.

Woningruilers

Hoe kom je nu aan iemand die met jou van woning wil ruilen? Ook daar zijn de mogelijkheden legio. Probeer het allereerst eens via via: van huis ruilen met iemand die je kent is wel zo gemakkelijk. Ook in het huis-aan-huiskrantje en via een advertentiekaartje in de supermarkt zijn geregeld gegadigden te vinden. Mocht dit allemaal niet lukken of wil je juist een woning in een heel andere regio dan die waar je nu woont, dan kan je je licht opsteken via sites als Marktplaats.nl, Speurplaza.nl en Speurders.nl. Verder zijn er op internet diverse sites speciaal gewijd aan woningruil, zoals woningruil.startpagina.nl. Deze site is voorzien van een prikbord, waar je kosteloos een advertentie mag plaatsen.

Voordat je overgaat tot woningruil

Voordat je overgaat tot woningruil, is het zaak om duidelijke afspraken te maken. Ook is het belangrijk dat beide partijen eerst nagaan of zij eigenlijk wel mogen ruilen van hun verhuurder dan wel hypotheekverstrekker. Verder moet je met elkaar in overeenstemming zijn voor wat betreft de termijn van de ruil (tijdelijk of permanent?), de eventuele overname van roerende goederen (meubels en dergelijke) en wat te doen als een van beide partijen de ruil ongedaan wil maken. Van ruilen komt soms huilen: het maken van goede afspraken voorkomt gesteggel achteraf.


Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021