Excite

Hoe zelf een tuinhuis te maken?

Zelf een tuinhuis maken is goed te doen als je tijd hebt, het juiste gereedschap hebt en het liefst ook wat hulp! Wel heb je een stappenplan nodig, waar we je hier aan zullen helpen.

Allereerst moet je beslissen of je écht alles zelf wilt doen of je tuinhuis kunt baseren op op maat gezaagde planken die je in de IKEA of in je tuincentrum vindt. Dat spaart meteen een hoop tijd uit, maar is natuurlijk minder flexibel dan alles zelf op maat maken.

Eerste stap: fundering

Het tuinhuis moet op een vlakke ondergrond staan. Een waterpas helpt je dat te bepalen. Vervolgens graaf je de grond af tot zo'n 20-25 centimeter. Hier komt het gietbeton. Dit vlak moet iets kleiner zijn dan het tuinhuis zelf. Zo kan het regenwater wegstromen. Maak de betonplaat ook niet té klein, want dit wordt ook de vloer van je tuinhuis.

Tweede stap: raamwerk

Plaats het raamwerk op de betonblokken. Controleer of alles waterpas ligt.

Derde stap: wanden

Een bouwpakket bestaat ofwel uit planken die volgens de gebruiksaanwijzing in elkaar gezet kunnen worden, ofwel uit kant en klare wanden. Die worden op de vier hoeken in elkaar geschroefd en verankerd. Het spreekt voor zich dat je even van tevoren nakijkt welke wand in welke past, want dit is belangrijk voor de plaatsing van de deur en eventuele ramen.

Vierde stap: dak

De driehoekige panelen komen boven op de wanden. Het dak kan uit verschillende materialen bestaan. Doorzichtige golfplaten worden vaak gebruikt in plaats van ramen, zodat er toch nog wat licht binnen kan. Dakbedekkingen in aluminium of staal zijn een stuk steviger en zullen zelfs de hevigste hagelbui overleven.

Vijfde stap: deuren en ramen

Het inzetten van de deur zou geen probleem mogen zijn als het huisje haaks en waterpas geplaatst is. Let dus goed op.

Zesde stap: verven

Het tuinhuis verven is niet enkel om de kleur aan te passen, maar beschermt het hout ook. Zorg daarom voor kwaliteitsverf geschikt voor buiten, die het hout laat ademen, maar toch als deklaag dient. Om te verven moet het tuinhuis overigens een paar dagen lang droog zijn geweest.

Heel veel succes toegewenst!

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019