Excite

Zelf een voederhuisje voor vogels maken

Zelf een voederhuisje zelf maken is niet zo moeilijk als het lijkt. Het huisje kan prima worden gemaakt van allerlei materialen. Hieronder een aantal suggesties voor het maken van een voederhuisje.

Wat is een voederhuisje?

Een voederhuisje maak je om de wilde vogels te voederen. Wanneer de vogels op de grond gevoederd worden, kunnen ze natuurlijk aangevallen worden door dieren, zoals katten. Dankzij een voederhuisje zijn de vogels minder vatbaar daarvoor en bovendien heb je zelf dan ook nog wat te kijken.

Een voederhuisje is een huisje op een plateau op een paal van 1 tot 1.5 meter hoog. Op het plateau kun je verschillende soorten vogelvoer kwijt. Denk bijvoorbeeld aan pinda's en vogelzaad.

Zo'n voederhuisje zorgt voor een hoop leven in de tuin. Op een balkon kan een voederhuisje ook prima. Let wel op dat vogels katten aantrekken en dat er ook meer katten in de buurt zullen rondsluipen.

Voederhuisje maken

Een voederhuisje maken is leuk en dankbaar werk. De vogels zullen blij zijn met je verzette werk. Een voederhuisje kun je van verschillende materialen maken. Hieronder de opties.

Hout

Hout is wordt veel gebruikt voor het maken van voederhuisjes, maar let er wel op dat het hout tegen het weer bestand is. Dit kun je doen door het bijvoorbeeld te bewerken met een lak die weerbestendig is. Hierbij moet natuurlijk gekozen worden voor een lak die niet schadelijk is voor de vogels.

De voordelen van hout staan op zich. Hout is redelijk slijtvast, gaat lang mee en is gemakkelijk te krijgen. Let er wel op dat wanneer je je voederhuisje van hout maakt, er geen scherpe dingen zoals spijkers uitsteken.

Andere materialen

Een voederhuisje hoef je niet per se uit hout te maken. Je kunt bijna alles omtoveren tot een huisje. Zo kun je bijvoorbeeld een omgekeerde fles met voer vullen en in een boom hangen, of een oude afwasbak als voederplatform gebruiken. Het belangrijkste is dat je een goed en stevig platform maakt, waar de vogels op kunnen zitten en waar het voer op kan liggen.

Met een beetje creativiteit en handigheid kom je er wel. En wanneer je klaar bent, kun je volop genieten van de vogels.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2019