Excite

Zeoliet houdt je vijver brandschoon

Zeoliet is het aangewezen product om vijverwater helder te houden. Hoe gebruik je zeoliet in de vijver om het biologisch evenwicht in stand te houden?

Zeoliet als natuurlijke filter voor de vijver

Zeoliet in de vijver absorbeert schadelijke stoffen als ammoniak, fosfaten, organisch afval en zelfs restanten van geneesmiddelen. Deze stoffen worden opgeslagen in dit filtermateriaal. Zeoliet wordt vooral gebruikt in erg zwaar belaste vijvers, waar met een klassieke filtering het biologische evenwicht moeilijk realiseerbaar is. Zeoliet wordt daarom vooral gebruikt in koi-vijvers.

Hoe pas je zeoliet toe in je vijver?

Hoe gebruik je zeoliet in de vijver? Zeoliet wordt steeds in de laatste kamer van de vijverfilter geplaatst. Voor het gebruik moet je eerst een rooster in de filterkamer plaatsen en dit op maximum tien centimeter van de vijverbodem plaatsen. Op dit rooster plaats je vervolgens het zeoliet, bij voorkeur in netjes om het verwijderen ervan te vergemakkelijken.

Zeoliet recupereren

Een ander voordeel van zeoliet is het feit dat je het bij verzadiging kunnen recupereren door het enkele uren te laten weken in een oplossing van water en vijf procent keukenzout. Daardoor staat het zeoliet al zijn opgeslagen schadelijke stoffen af aan het zoute water. Daarom dien je een dergelijke schoonmaakbeurt nooit in de filter zelf uit te voeren. Nadat het zeoliet is schoongespoeld en gedroogd, kun je het terug in de vijverfilter plaatsen. Een dergelijke onderhoudsbeurt voer je bij voorkeur iedere drie maanden uit. Zeoliet kan de hardheid of pH-water van het vijverwater doen stijgen. Een regelmatige controle van onze pH-waarde is daarom noodzakelijk.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020