Excite

Zes procent meer woningen verkocht in januari

  • © Getty Images
In januari is het aantal verkochte huizen met maar liefst 6 procent gestegen. Dit blijkt uit gegevens van het Kadaster. Per saldo werden in januari 9.437 huizen verkocht. De verkoop van alle soorten woningen steeg, behalve die van twee-onder-een-kapwoningen. Met name appartementen waren populair; daarvan werden er in de eerste maand van 2015 bijna 13 procent meer verkocht dan in januari 2014.

Als gekeken wordt naar de locatie, dan blijkt Flevoland vooral heel populair te zijn. Daar steeg het aantal verkochte woningen met bijna 29 procent ten opzichte van vorig jaar. De verkopen in provincies als Zeeland, Drenthe en Overijssel nemen juist weer wat af. De daling in Zeeland is het grootst. Daar daalde het aantal verkochte woningen met meer dan 14 procent.

In vergelijking met december 2014 werden er in januari juist weer minder huizen verkocht. Tussen die twee maanden zit een daling van maar liefst 63 procent. Dat hoeft echter niet te betekenen dat er sprake is van een terugval; het Kadaster geeft aan dat er in de laatste maand van het jaar altijd veel akten worden aangeboden. Daarnaast liep de tijdelijke verhoging van de schenkingsvrijstelling af. Veel mensen kozen ervoor om hier nog gebruik van te maken.

2014 lijkt over het algemeen een goed jaar te zijn geweest voor de huizenmarkt. De verkopen komen weer langzaam op gang en banken zagen bovendien een recordbedrag aan extra aflossingen binnenkomen. Bij de Rabobank werd ongeveer 4 miljard euro afbetaald op eigen woningen, naast de gewone aflossingen. Dit is een kwart meer dan in 2013. Bij ABN Amro lag dit bedrag op 2,7 miljard en bij de ING werd 29 procent meer afgelost ten opzichte van het jaar daarvoor.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021