Excite

Zo onderhandel je over de prijs van een huis

Of je nu een huis koopt of je eigen huis wilt verkopen: je wilt natuurlijk de beste prijs. Maar hoe kom je daaraan? Als eerste is het belangrijk een doel in gedachten te houden. Als koper kan dat het bedrag zijn dat je maximaal wilt besteden aan een huis. Als verkoper kan dat het bedrag zijn dat je minimaal moet krijgen om je hypotheek af te lossen. In beide gevallen geldt: zorg voor een realistisch doel. Je kunt geen villa kopen voor een ton en je kunt geen rijtjeshuis verkopen voor de prijs van een villa. Meestal niet tenminste.

Onderhandel over meer

Als je onderhandelingen aangaat, kun je altijd over meer dan alleen de prijs onderhandelen. Neem je bijvoorbeeld bepaalde dingen over, of geef je bepaalde dingen bij het huis? Door daarover te onderhandelen, kun je de deal soms net wat beter maken. In principe is alles dat los van het huis te halen is, ook daadwerkelijk los. Als je dus gordijnen erbij wilt kopen of verkopen, zul je dat apart aan moeten geven.

Zorg voor een goede onderbouwing

Als je een bod uitbrengt, is het altijd belangrijk om te zorgen voor een goede onderbouwing. Onderbouw waarom jij een bepaald bedrag voor een woning wilt betalen. Baseer je openingsbod ook altijd op de woningwaarde. Je mag wel een beetje aan onderhandelingsruimte overlaten, maar wees hier wel duidelijk in. En als je vindt dat een bod te laag is, onderbouw dat dan ook. Geef bijvoorbeeld aan wat huizen in de regio doen, wat de kwaliteit van de afwerking is, enzovoorts.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021