Excite

Genieten van buiten met zonwering

Je kent het misschien wel: het zonnetje schijnt lekker, dus je gaat lekker buiten zitten. Als je dan na een paar uurtjes weer binnenkomt, voelt je huis aan als een sauna. Dat kun je voorkomen met goede zonwering. Die houdt de zon buiten en zorgt ervoor dat het in je huis aangenaam koel blijft.

Verschillende soorten zonwering

Zonwering is verkrijgbaar in verschillende soorten. Wat je kiest hangt af van je budget, maar ook van de stijl van je huis. Op jaren '30 woningen zie je vaak markiezen. Dit zijn zonneschermen die de vorm hebben van een kwart van een taart. Meestal hebben ze een vrolijke kleur en een streepjespatroon. Ook zijn ze vaak afgewerkt met een leuk gevormde bies.

Screens

Bij nieuwbouwhuizen gaat men vaak het liefst voor een zo strak mogelijke look. Dan is het plaatsen van screens een optie. Screens zijn strakke zonneschermen die tegen het raam worden geplaatst. De cassette komt net wat boven het raam en de geleiders komen er net iets naast. Het scherm komt recht naar beneden. Dankzij een centimeter ruimte tussen het glas en het scherm, blijft het scherm aan de binnenkant mooi schoon.

Luiken

Op veel heel oude huizen zie je ze nog wel: luiken. Het is een wat ouderwetse vorm van zonwering, maar wel een heel effectieve. Als je de luiken dicht hebt, komt daar geen straaltje licht meer doorheen. Dat betekent echter ook dat een ruimte ineens heel donker is. Bij screens of markiezen heb je dat probleem niet. Daar staat dan wel weer tegenover dat luiken ook te gebruiken zijn bij regen, wind en onweer.

Zorg goed voor zonwering

Zonwering plaatsen is een specialistisch karwei, maar als je handig bent, kun je dit zelf ook proberen. Het allerbelangrijkste is goed onderhoud. Maak screens en schermen regelmatig schoon en rol ze nooit nat op. Dan kun je last krijgen van schimmel en dat krijg je er bijna niet uit. Het is beter om de schermen in geval van nood tijdens een regenbui uit te laten en ze daarna goed te laten drogen, dan ze vroegtijdig op te halen.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2020