Excite

ZZP-ers blijven moeite houden met hypotheek afsluiten

  • © Getty Images
Het blijft voor freelancers en ZZP-ers lastig om een hypotheek af te sluiten. dit is de conclusie die de Vereniging Eigen Huis trekt naar aanleiding van een onderzoek dat onder meer dan 850 ZZP-ers werd uitgevoerd. Volgens Vereniging Eigen Huis krijgen ZZP-ers veelal te maken met wantrouwen en tegenwerking en staan banken niet te springen om hen geld te lenen. In veel gevallen wordt hun inkomen niet eens meegenomen in de berekening van de leensom.

In de meeste gevallen wordt hen om veel gegevens gevraagd, maar als de ZZP-ers die dan vervolgens produceren, komt 82 procent van hen nog steeds terecht in een traag, moeizaam proces. Daarnaast moeten ze daarna vaak nog aan allerlei aanvullende eisen voldoen. Ze moeten dan bijvoorbeeld extra geld inbrengen of zorgen voor een verplichte garantstelling van iemand anders. Ook moeten ze vaak veel meer betalen, bijvoorbeeld in de vorm van een renteopslag, hogere advieskosten en krijgen ze in veel gevallen geen Nationale Hypotheek Garantie, wat weer tot lagere lasten zou kunnen leiden.

Vier op de tien ZZP-ers geeft aan dat zijn of haar inkomen uiteindelijk nog buiten de berekening is gehouden. Zij konden alleen een hypotheek afsluiten op basis van het inkomen van hun partner. Daarnaast hebben vier op de tien ZZP-ers hun huis gekocht toen ze nog in loondienst werkten.

Volgens Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis hebben banken veel moeite met zich aanpassen aan de veranderende arbeidsmarkt, zeker nu dat zo snel gaat. Op dit moment zijn er alleen in Nederland al 810.000 ZZP-ers actief en dat worden er elke dag meer.

Holland - Excite Network Copyright ©1995 - 2021